UTORAK, 23. VELJAČE – SV. POLIKARP IZ SMIRNE

Utorak, 23 Veljača, 2016


UTORAK, 23. VELJAČE – SV. POLIKARP IZ SMIRNEČitanja:

Iz 1, 10. 16-20

“Učite se dobro činiti!”, poziva Izaija ljude svojega vremena. Učiti se činiti dobro jest proces kao i svako drugo učenje. Prije mnogo godina odlučio sam svakoga dana naučiti nešto novo, kako bih ostao na određenoj intelektualnoj razini. Koliko god razlozi i modeli učenja bili različiti, neke su im stvari zajedničke:
vidjeti i shvatiti da je potrebno uvijek nešto novo naučiti;
krenuti od onoga što je već naučeno;
vidjeti mogućnosti i iskušati svoje mogućnosti;
odlučiti što želim naučiti (ne previše toga istodobno);
razmišljati o onome što sam do sada ili upravo sada naučio/-la.
To su tek neki primjeri. Mnogo od onoga što smo naučili, ponovno zaboravimo. Samo neprestano vježbanje, ponavljanje i korištenje onoga što znamo jamac je učenosti. Danas se pokušajmo učiti tomu da činimo dobro. Prigoda će zacijelo biti.

Mt 23, 1-12

Tema se ne tiče samo pismoznanaca i farizeja, nego svih nas. Svi mi znamo više nego li što u životu primjenjujemo. Svi mi ne uočavamo baš lako kad i gdje od drugih očekujemo više nego li što smo sami spremni dati i učiniti. Opasnost da se pravimo važnima i velikima, da se dobro prezentiramo, prisutna je u svakom društvu i u svakom naraštaju. Samo što na nekim područjima više bode u oči nego na drugima. Tu bez sumnje spada religija, na tom je polju razočaranje veće i dublje. No posvuda su prisutne marketinške strategije samoprezentacije. Što ja osobno mogu učiniti protiv toga?
U tom pomažu iskrenost, jednostavnost, budnost. Svakako tu spada i radost zbog vlastite autentičnosti, zahvaljujući kojoj neću upasti u zamku patvorenosti. Radovati se drugima – to također čuva od svakog uživanja u manipulaciji. Radovati se Isusu i u njemu vidjeti životnog Učitelja – to mi može biti kompas.

Molitva

Bože, ti nas pozivaš da živimo u Duhu Isusa Krista kao braća i sestre. On progovara našemu srcu i oslobađa nas za dobro, bez uljepšavanja onoga što nije su skladu s tim Duhom. Zhvaljujemo ti što je on postao našim Učiteljem. Imaj strpljenja s nama jer još se uvijek učimo, i pomozi nam da jedni drugima budemo iskreni i dobri. Amen.