3. TJEDAN

Četvrtak, 17 Ožujak, 2016


3. TJEDAN 

Što me raduje – što me boli?

Znadem kakve si radosti još nedavno osjećao u blagotvornoj tišini. Nemoguće je da si se tako brzo otuđio od toga stanja, nemoguće je da tako brzo ne osjećaš više nikakvu bol zbog tog nedostatka. Svježa rana uvijek boli. Rana još nije zacijelila i ne može tako brzo ništa ne osjećati. Ako si međutim ništa ne umisliš, svakodnevna će ti odricanja i dalje davati povoda za opravdanu bol. (629)

Na motivacijskim se seminarima često govori o “načelu radosti i bola”. I radost i bol su pokretačke sile ljudskoga djelovanja. Čovjek s jedne strane želi izbjeći bol, a s druge postići radost. Često nas motivira trenutni radosni užitak, primjerice pušenje, pri čemu smetnemo s uma dugoročnu bol.

Često su boli te koje nas tjeraju na promjenu, primjerice bol zbog lošeg radnog ozračja. U takvim se slučajevima dugo nije činilo ništa kako bi se “postigla radost”, sve dok nije dosegnuta “granica boli”.

Stoga, kad je riječ o motivaciji, oboje valja imati na umu: Kako mogu izbjeći bol da bih zadobio/-la radost? Kako mogu zadobiti radost da bih izbjegao/-la bol?

Bernhard svakako nije znao za to načelo. No iz vlastitoga iskustva znade da tako korjenite promjene moraju za Eugena biti bolne. U konačnici, Eugen se je svjesno odlučio za monaški život i to ga je ispunjalo radošću. Sada se je sve to promijenilo. Eugenu je oduzet život u blagotvornoj tišini samostana, daleko od mnogih svjetovnih stvari. Na leđa mu je stavljena silna odgovornost koja je povezana sa svakovrsnim odricanjem. Stoga Eugenu mora nedostajati mnogo od onoga što je u svom dosadašnjem načinu života posebno cijenio, poput molitve i čitanja u tišini, uređenog dnevnog reda ili zajedničkog života s onima koji misle isto kao on. Eugen vjerojatno čezne za svime što je morao napustiti.

Bernard jača svojega subrata i potiče ga da sam sebi dopusti tu bol, jer mu to pomaže da se ne prepusti i ne preda pred novim zahtjevima. Bernard isto tako ne želi da Eugen zaboravi što ga veseli i što mu čini dobro.

I kroz bol i kroz radost papa mora naučiti misliti na sebe i brinuti o sebi, kako bi ostao duševno i tjelesno zdrav. Jer duševno i tjelesno zdravlje najbolja su pretpostavka za dobro izvršavanje nove službe.

Ponedjeljak:            Što me veseli?

Utorak:                                 Što me boli?

Srijeda:                                 Ima li kod mene starih rana?

Četvrtak:                              Čega se moram odreći?

Petak:                                   Koja me spoznaja veseli?

Subota:                                Veseli li me što sam se nečega riješio/-la? Što                                             je to?

Nedjelja:                               Danas ću si priuštiti nešto što me raduje

 
Priredio:
Antun Pećar