4. TJEDAN

Petak, 18 Ožujak, 2016


4. TJEDANKakav je odnos između nastojanja i uspjeha?

 

Koliko puta nešto želiš, ali uzalud?

Koliko se puta podmetneš, ali se ne nametneš?

Koliko puta nešto pokušaš, ali uspjeha nema?

U bolima si, a ništa na svijet ne donosiš?

Kreneš a sputan si?

I nije li tako da ono što započneš, ne uspijeva? Štoviše, dok si još na početku, pokidaju ti konce!

“To ne ide!” – “Ne može to tako!” – “Takvo što ne postoji!” – “To bi bilo drsko!” – “Možete probati, ali neće proći!” – “Isključivo ćete Vi snositi posljedice!” Tako zvuče ubitačni argumenti i fraze pomoću kojih se koče promjene i reforme. Čini se da je Bernard iz vlastitog iskustva poznavao takve verbalne otpore. Najbolje se to vidi u riječima o “kidanju konaca”, zbog čega se dobar prijedlog često povlači kao da je beživotna lutka. Ta Bernard je kao mladi opat u Claivauxu bio jedan od pokretača obnove benediktinskog monaštva i nailazio je na velike otpora kako izvana tako i iznutra. Na vlastitoj je koži iskusio da nastojanje i uspjeh često nisu u uravnoteženom, proporcionalnom odnosu.

Bilo da se je radilo o pokušajima reforme samostana, bilo o spornim biskupskim imenovanjima ili pak o teološkim sporovima – Bernard je uvijek iznova morao primati povratne udarce i suočavati se s mogućnošću propasti svojih projekata. Dakako da je kao opat Clairvauxa zbog svojeg silnog nastojanja oko reforme Crkve požnjeo i mnoge uspjehe, uključujući i taj da je jedan od njegovih učenika postao papom. To je Benedikta potaknulo da pomogne Eugenu da se nauči nositi s neuspjesima kako se ne bi prepustio rezignaciji. “Njegovo dijete” mora na svijet doći zdravo i čitavo, a ne kao nedonošće ili s malformacijama! Imajući na umu tu Bernardovu brigu, ima smisla postaviti si pitanje o odnosu između zauzimanja i uspjeha. I nama su poznate uzalud uložene muke i ljubav, kad naše nastojanje ne naiđe na razumijevanje i ne završi željenim uspjehom. Bogu hvala, znamo i to da mnoge kapi izbuše rupu i u stijeni te da ponekad neumorno nastojanje na kraju ipak biva okrunjeno uspjehom. Neki od ubilačkih argumenata s početka ovoga promišljanja ipak ne stoje!

Ponedjeljak:                 Kakav je kod mene odnos između nastojanja i                                             uspjeha?

Utorak:                         Koje su se ideje i želje ispunile?

Srijeda:                         Gdje sam se uzalud trudio/-la?

Četvrtak:                      Gdje se moram zauzeti i nametnuti?

Petak:                           Koji su uspjesi iza mene?

Subota:                        Ima li neuspjeha i koji su?

NEDJELJA:                    Danas ću svom bračnom drugu, prijatelju/-ici                                    ili partneru/-ici ispuniti neku želju.

Priredio:

ap